_DSC7384_montage_16april_explosion_Lowklippt

Det här är så fantastiskt roligt att få berätta!!! I höst är det dags. Min fjärde monolog på Stadsteatern, baserad på en urklassisk bok om kärlek och krigsyra skriven år 1889 av en fredsälskande österrikisk generalsdotter, nämligen “Ned med Vapnen!”. För första gången sätts den upp i Sverige. Premiär på Stockholms Stadsteater den 23/8 på Lilla scenen! Skynda att boka en biljett säger jag bara…

En radikal kioskvältare på sin tid – men vad har den med oss att göra idag? Allt. Freden behöver fortfarande all hjälp den kan få!

Bertha von Suttners pacifistiska hjältinna i en nyskriven monolog av Stina Oscarson och i regi av Nora Nilsson. Bertha själv fick Nobels fredspris år 1905.

Av: Stina Oscarson
Efter en roman av Bertha von Suttner
Översättning: Axel Rydstam
Regi: Nora Nilsson
Scenografi: Annica Nieminen Bromberg
Kostym: Liv Pettersson
Ljus: Markus Granquist
Foto: Aida Chehrehgosha

IMG_20180415_174523_923

Äntligen!!! Under våren blir också  ytterstadens olika bibliotek mer glittrande och färgsprakande än vanligt. Efter en höst med fullsatta sagostunder på Stadsbiblioteket vid Odenplan är det dags för oss att bege sig ut på vägarna med det uppmärksammade läsfrämjande projektet “Bland drakar och dragqueens”. Tillsammans med mina dragshowkollegor och sagotanter Carnita Molida och Inga Tvivel turnerar jag med våra sagostunder för barn 3-7 år i hela länet och ute i hela Sverige!

Barn får fortfarande höra talas om prinsessor i nöd och modiga prinsar som ska komma till undsättning. Samtidigt ökar efterfrågan på normkreativ barnkultur. Våra annorlunda sagoläsningar produceras av Petter Wallenberg och efterfrågan är just nu nästan större än vad vi mäktar med, vilket känns fantastiskt roligt och utmanande på samma gång. På vår Facebook-sida finns alla uppdaterade datum och spelplatser och biljetter finns på respektive bibliotek. Bland annat besöker vi biblioteken i Skärholmen, Kista, Farsta, Göteborg och Hudiksvall framöver. Samt åker ut med länets fina bokbuss!

Avslutar Centrum för Barnkulturforsknings Symposium 2018 på Stockholms Universitet med en egenskriven saga om normer, makt och barnperspektiv. Tack för möjligheten att medverka!

Mer info om årets Barnkultursymposium finns HÄR (länk)

Presskonferensen “Presskonferensen” är en satir över ett samhälle där kulturen kontrolleras och styrs uppifrån. Den nytillträdda kulturministern har tidigare varit chef för säkerhetspolisen, men ser inte hur de båda uppgifterna skiljer sig åt – allt handlar ju om att kontrollera människors tankar och känslor. Se ministern intervjuas av pressen inför öppen ridå och delta i det efterföljande samtalet.
Presskonferensen spelas 10 februari kl 12 på 23 platser i Sverige samtidigt. Vi spelar på Sergels torg och jag spelar rollen som kulturministern (se bilden) och Ann Petrén gör rollen som journalisten. Samtal efter föreställningen på Plattanscenen i Kulturhuset med:

Cecilia Hansson, journalist och författareElisabeth Ohlson Wallin, fotokonstnär, Gertrud Larsson, dramatiker och regissör, Lars Amréus, generaldirektör, Riksantikvarieämbetet, Ola Wong, journalist och författare

Moderator: Thord Eriksson

Läs mer här:

http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Evenemang/Presskonferensen/

Vi hyllar en av musikens stora giganter, David Bowie. En queerikon, en normkrigare och en frigörelsekämpe. “Sverige tolkar Bowie” och hela Globen kommer koka, så missa inte att knipa en biljett! www.sverigetolkarbowie.se

Bland de medverkande artisterna finns inga mindre än alla mina idoler:

AMANDA BERGMAN / CISSI WALLIN / DANIEL BOYACIOGLU /DENNIS LYXZÉN / EBBOT LUNDBERG / ERIK LUNDIN / JENNY WILSON / JULIA FREJ / MAGNUS CARLSON / MIA SKÄRINGER / MIN STORA SORG / MOTO BOY / SARAH KLANG / STOCKHOLMS DOMKYRKOKÖR

Arr: Superturken Kapellmästare: Stefan Sporsén <3 <3

robert-fux

Robert Fux

Oj, vilken fin överraskning! Så stolt att vara framröstad och nominerad i kategorin “Årets Drag”QX-galan som går av stapeln i början på året på Cirkus. Nomineringen lyder:

“Mångsysslaren Fux är ett unikum inom svensk scenkonst och queerkultur. Ett spännande väsen som blundar för normer ochalltid förbluffar oss med sin skärpa, finess och humor. Drag de Fux!”

Tackar, niger och bockar för denna hedrande nominering. Vill du rösta på mig eller de andra i de olika kategorierna går du in på www.qx.se!


Kommer vara konferencier på Expressens stora prisutdelning och kulturfest på Nalen i februari 2018,page_1enoöverträffad tillställning som blandar kulturvärldens främsta företrädare med framstående publicister och mediamänniskor!

Bland priserna som delas ut finns flotta musikpriset “Spelmannen”, ungkulturpriset “Heffaklumpen”, teaterpriset “En bit av Georgs hatt”, Björn Nilsson-priset och satirpriset “Ankan”. ännu hemlig vilken artist som upträder, men kan redan nu avslöja att min outfit kommer gå i färgerna “rose gold” och silver… =)

Under den festliga natten hinner dessutom en extrautgåva av Expressen tryckas med bilder på alla deltagare och vinnare, den delas ut när alla går hem. Förra årets exempel här till höger —->

My Fair Lady av Alan Jay Lerner efter George Bernard Shaw

Äntligen har vi haft den toklyckade premiären av “My Fair Lady” i danska succéregissören Elise Kragerups tolkning! En berättelse om manliga genier, möten och rubbade världsbilder. Med fantastiska recensioner i ryggen har vi påbörjat en spelperiod som sträcker sig till juni 2018. Är så glad och pepp på att vara en del i denna sceniska resa!

Det är en berättelse som handlar om fördomar och konsten att lyfta någon annan högt ovan molnen. Med Nina Zanjani, Magnus Uggla, Johan Rabeaus, stor orkester, ensemble på 30 pers och undertecknad som överste Pickering.

Missa inte detta kalejdoskopiska och normbrytande äventyr på Stadsteaterns stora scen framöver, vi har lyxen att dras med utsålda föreställningar ett bra tag framöver, men det finns alltid ströbiljetter att knipa. Vi ses!

RobertFux4_preview

Stort tack till Svenska ambassaden i Moskva samt Svenska Institutet som planerade och genomförde studeresan för mig till Ryssland och Georgien tio dagar i november! Jag fick möjlighet att möta företrädare för båda länders kulturutövare, sätta mig in i respektive lands nuläge och knyta kontakter att ta med mig hem till Kulturhuset Stadsteatern. En oerhört värdefull upplevelse med mycket tankar om våra olika situationer och förutsättningar. Stefan Ingvarsson, kulturråd i Moskva, med sitt eminenta team av medarbetare var arrangörer och värdar.

Jag fick också möjligheten att återvända några veckor senare till Ryssland och uppträda på Gogolteatern i Moskva med ett eget program “Transformations” (se bilden ovan) som blandade rysk och svensk klassisk och samtida dramatik med reflektioner om normer och kroppens förskjutningar. En stor upplevelse!

bigOriginal

Tillsammans med Carlos Romeo Cruz och Christer Lindarw diskuteras drömmar, minnen, scenkonst och drag som sceniskt uttryck. Läs hela intervjun HÄR (länk)

Senare under året kan du se mig dyka upp i ett avsnitt av “Full Patte” på SVT i en gästroll som straight gubbslem. Håll utkik!

Jag spelar ju “Lite lugn före stormen” för fullt på Kulturhuset Stadsteatern, men passar på att repa upp vårens stora snackis “Främlingsleguanen” igen med Teater Brunnsgatan Fyra. Vi åker till Göteborg och spelar föreställningen på Stora Teatern 18/9 kl 19.00. Passa på att boka biljett om du inte hann se den i våras…

Efter föreställningen samtalar pjäsens dramatiker Martina Montelius med DN’s kulturredaktör Johan Hilton!

21151546_10155066884301849_546127975710088878_n

Jag har äran att få leda Handmade Issues 2017 som moderator och möta spännande gäster och föreläsare en hel dag på Kulturhuset Stadsteatern den 7/9!

Varför gick man klädd i sockendräkt långt in på 1900-talet i en liten by i Dalarna när modet såg helt annorlunda ut runt hörnet? Vilka likheter och skillnader finns det i hur vi ser på kulturarv, symboler och uttryck i Sydamerika och i Sverige?  Hur och av vem skapas traditioner och kulturarv och är de egentligen nödvändiga?

Medverkande i årets Handmade Issues är:

  • Anna-Karin Jobs, verksamhetschef Dalarnas museum, folkmusiker och påsömsbrodös.
  • Valeria Montti Colque är konstnär och jobbar bland annat med performance, koreografi och kostymering.
  • Margareta Gynning, konstvetare, museiintendent och feministisk forskare.
  • Marie Teike, grundare av samt design- och produktionsansvarig för Stadsmissionen Remake.
  • Helena Hansson, doktorand på HDK vid Göteborgs universitet med inriktning på frugal innovation.

“Makalöst dråpligt, en drift med teaterkonsten och mycket välspelat på alla håll” SvD

“Ett virtuost samspel!” Expressen

“Teatertuppar. Sevärd strid med kulturfloskler” DN

“Walser skriver bortom Förintelsen, men den skaver där inunder humorn” SvD

“Underbart teaternörderi” Expressen

“Komisk katharsis att få gapskratta åt dessa superegon” SvD

”En hisnande jakt på teaterkonstens kärna!” Aftonbladet

Lite lugn före stormen av Theresia Walser

Pride Circus!

03.08.17 | [[¤]]

18033842_1769368643376104_7066814086517398671_n

Missa inte årets största fest på Kraken vid Globen den 5/8!!!!

Jag är värdinna tillsammans med legendariska franska dragstjärnan Nomai Camara. DJ:s DJ ARON (Israel), BETH SACKS (New York City, USA),  DJ RYAN KENNEY (Los Angeles, USA), DJ PUTA POWDER (Stockholm, Sweden), DJ ALEX DUWALL (Resident DJ at KING KONG Sthlm, LIMBO Sthlm, Candy) (Stockholm, Sweden)

Ses där 23-05!!!

iStock_000013482251SmallFör elfte året i rad är jag paradutropare för Stockholm Pride, i år tillsammans medRickard Söderberg, Tasso Stafilidis och Josefin Johansson. Tasso och jag står på Stureplan, kom förbi och var med oss när vi presenterar och kommenterar paraden. Glad parad!

Så glad! Har fått Bergmanstiftelsens stipendium och kommer tillbringa en vecka i sommar i Ingmar Bergmans legendariska hus på Fårö för att arbeta fram ett projekt för nästa år som kommer äga rum på Scenkonstmuséet 2018. Arbetsnamnet är “Botanica Bergmaniana X”.

Kommer även att visa en preview av detta arbete där. Men mer om detta framöver!

18486438_1433530826711295_3006491085749712251_n

Om du är i Oslo den 3/6 är jag konferencier på den stora efterfesten efter RuPauls Dragrace haruppträtt på Folketeatret. Det blir show och fest fram till kl 03! Norge here I come!!!

Den 16/6 är jag konferencier på NYX Face AwardsCirkus tillsammans med fantastiska Ellinornyx-face-awards Rosander, även känd som ElliMacs där den mest kreativa och visionära makeupen kommer koras bland ett flertal finalister. Tävlingen äger rum över hela världen och vinnaren utses av en internationell influgen jury. Alla kommer vara där i branschen och Cirkus är fyllt till bredden med extraordinär lust till artistiska uttryck. Det blir uppträdanden, överraskningar och rödamattan hela kvällen lång! Galan är på engelska och livestreamas via nätet över hela världen. Följ med oss då!!!

18676787_10154982859941971_1333145662_o

Ett nytt kortfilmsprojekt under produktion! Håll i er, detta kommer bli galnare än någonsin!

Konceptidé Stina Oscarsson
Koordination och koreografi Viktoria Dalborg
Regi Robin Kempe-Bergman
Mask Sophie Rockwell
Kostym Maria Peterson
Bild Olle Lundin

Inspelad på DOCH och Light in a Room AB


Nu repar jag för fullt på Stadsteatern om dagarana medan jag spelar “Främlingsleguanen” om kvällarna på Brunnsgatan4. Nästa stadsteaterpremiär blir den vansinniga satiren “Lite Lugn före Stormen” av Theresia Walser som går upp på Klarascenen den 25/8. I rollerna ses Dan Ekborg, Sven Ahlström och jag. Dennis Sandin regisserar. Knip en biljett NU!

“Vill man gå till historien som Hitlerskådespelare? Det frågar sig Franz som absolut vill gå till historien – men främst som sig själv. Tre skådespelare som alla gestaltat onda män på scenen ses för att prata om sina erfarenheter inför publik. Två har gjort Hitler, en Goebbels. Nu värmer de upp inför samtalet.

Vad har de för erfarenheter? Det är oklart. Men själva uppvärmningen blir en lysande uppvisning i maktspel. Lite lugn före stormen är en sanslös satir om skådespelarkonsten, teatern och samtiden.”

Lite lugn före stormen

Främlingsleguanen spelas maj ut och fick underbara recensioner i både Expressen, Aftonbladet, Svd och DN samt ett otroligt fint gensvar av publiken! Vi är så glada och se nu till att inte missa denna pärla på Brunnsgatan4 som jag är utlånad till av Kulturhuset Stadsteatern. I höst fortsätter vi ut på turné i landet dessutom. Biljetter och spelplan finns på Teater Brunnsgatan4’s hemsida! (länk HÄR)

På scen: Anna-Lena Efverman & Robert Fux
Av: Martina Montelius
Regi: Natalie Ringler
Ljus: Jonatan Winbo
Form&scenbild: Zofi Nilsson
Ljud: Robin Aujoa
Kostymtillverkning: Malena Ekström

“Väldigt bra teater!” (DN)

“Anna-Lena Efverman med sin närhet till komedi, med dialekter och exakta kunskap om publikkontakt. Fux med en röst som kan fylla domkyrkor, en subtil men också voluminös talbarhet vars diktion är absolut unik. Vilket radarpar! Båda vill hela tiden utmana sig själva. Känna varandras tyngd. Och sårbarhet. En trösterik scenpoesi.” (SvD)

“Magnifikt gestaltat!” (M Magasin)

“Jag tror att publiken, urkrafsad av Främlingsleguanen, lämnar platsen några blytunga gram lättare.” (Aftonbladet)

“Bäst just nu” (SvD)

“En revansch för alla ensamma, brådmogna barn som sedermera blev ensamma vuxna med hårt skinn men blodigt innanmäte.” (Expressen)

19314_58dd508c0bcd4_base

Har blivit inbjuden att uppträda och föreläsa om normer, makt och perspektiv 20/3 på ett av12025044-JZTkn Sveriges tre statliga sjöhistoriska muséer, nämligen Marinmuseum / Swedish Naval Museum.

Muséet ligger på Stumholmen i Karlskrona och är unikt i sin arkitektur, storlek och inriktning.

Jag kommer träffa hela personalstyrkan på en intern utbildningsdag och ser mkt fram emot besöket!

16730607_10154476243636849_963929570880775621_n

Anna-Lena Efverman och jag gör lite reklam för svart glitter och glamourösa uppkastningar. Allt inför “Främlingsleguanen” som har premiär 31/3 på Teater Brunnsgatan4.

Nu är det premiärdags! Och en exklusiv förhandsvisning av den stundande storfilmen om “Tom of Finland” äger rumMV5BZmI0M2M2MTgtMzc3NC00MTk3LTliMmYtZWE4YjAwYjkyZTY4XkEyXkFqcGdeQXVyNjQ5ODA5NQ@@._V1_UY268_CR3,0,182,268_AL_ 1/3 på Biograf Grand, Sveavägen.

Jag kommer vara värd(inna) för kvällen och även hålla ett samtal med filmens regissör Dome Karukoski samt ett antal av filmens skådespelare. Därefter blir det mingel, mat och fest.

Se filmen när den går upp på biograferna säger jag bara!

Tillsammans med scengenierna Sanna Sundquist och Maia Hansson Bergkvist framförs en vilt dramatiserad flashbacktråd på temat näthat under seminariet “Ordväxla med omsorg” i Hörsalen kl 13. Kom förbi och lyssna!

Seminariet sänds live på SVT Nyheter och i SR och det arrangeras av Sveriges Radio. Temat handlar om varför vi är så elaka mot varandra på nätet, och vad som kan göras för atvända trenden. Medverkande Magdalena Ribbing, folkvettsexpert DN, Jack Werner, nätkulturexpert, och Mina Dennert, journalist och grundare av #jagärhär.

Programledare: Johar Bendjelloul.

16684348_10154470960121849_4466857468635191097_n

Jag är värdinna, presentatör och underhåller publiken på sprakande galan “Årets Rum” den 9/2 som prisar landets främsta designers och arkitekter i fyra olika kategorier: ”Årets Arkitektur”, ”Årets Hemmapryl”, Hanna_Wendelbo_Blogg_Arets_Rum_LoggaÅrets Möbel″ samt ”Årets Designer”. På scenen är även SVT’s Jessica Gedin moderator.

Likt tidigare år offentliggörs även den prestigefyllda Maktlistan, en lista över årets mäktigaste i design- och arkitektursverige.

Arkitektur- och designpriset Årets Rum arrangeras av tidningsförlaget It is Media i samarbete med Bindefeld AB

16602919_10154602612168124_446747796345079836_n

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 Next